ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ



Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γάλλου ιστορικού THEODORE BLANCARD LES MAVROYENI HISTOIRE D’ ORIENT (1909, τόμοι 2, Εθνική βιβλιοθήκη α/α BEI 144) , οι Μαυρογένη είναι απόγονοι των Ενετών Μοροζίνι, οι οποίοι πάλι προέρχονταν από το Βυζάντιο και είχαν επώνυμο MAVROGENO. ΟΙ Μαυρογένη διεσπάρησαν σε διάφορα μέρη σε πρώτη φάση μετά την άλωση της Κων/λεως το 1453. Ενας κλάδος πήγε στην Πελοπόννησο, ένας στην Εύβοια και ένας άλλος στην Κρήτη.
Πολλά μέλη Ενετικών οικογενειών προερχόταν από το Βυζάντιο και είχαν Ελληνικά ονόματα. Τα ονόματα αυτά τα μετέτρεψαν σε Ενετικά και αργότερα τα ξαναμετέτρεψαν σε Ελληνικά. Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει και με τους Μαυρογένη.
Μέλος της οικογένειας ήταν και ο Φραγκίσκος Μοροζίνι (Francesco Morosini 1618-1694) από τους μεγαλύτερους καπετάνιους της Βενετίας. O Fr. Morosini αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο του 1685 και την κατέλαβε. Στη συνέχεια το 1687 κατέλαβε την Αθήνα, πέθανε δε στην Εύβοια και τον έθαψαν στη Βενετία. Στην πλάκα του τάφου του γράφει

FRANCISCO ΜAVROGENO
PELOPONNESIACO



ΟΙ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Εμμανουήλ παιδί του Δημητρίου Μαυρογένη, φαίνεται να εγκαταστάθηκε μετά το 1715 πιθανόν γύρω στο 1740, στην Κρήτη και είναι ο πρόγονος του κλάδου των Κρητικών Μαυρογένη. Οι απόγονοι των Πέτρου και Στεφάνου αναφέρονται λεπτομερώς στο GRANDES FAMILLIES DE GRECE του Mihail Dimitri STURDZA όπου και πάλι αναφέρεται ότι είναι απόγονοι των Μοροζίνι. Ο Εμμανουήλ απλώς αναφέρεται χωρίς κανένα σχόλιο.
Ο κλάδος λοιπόν των Μαυρογένη εγκαταστάθηκε στη Κρήτη περί το 1740 με τον Εμμανουήλ Μαυρογένη ο οποίος πρέπει να ήταν τότε σε ηλικία περίπου 25 ετών. Η εγκατάσταση (ΨΙΛΑΚΗΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, Γ σελ. 38,39), (ΒLANCARD, Β σελ. 706), έγινε κοντά στην πόλη των Χανίων σε θέση που ονομάστηκε Βαμβακόπουλο σε ανάμνηση του χωριού καταγωγής των Μαυρογένη (Βαμβακού Λακωνίας). Στο Βαμβακόπουλο που ακόμη και σήμερα ονομάζεται έτσι, φύτεψε ο Εμμ. Μαυρογένης του Δημητρίου, ένα πλάτανο που έγινε πολύ μεγάλος (ο πλάτανος αυτός αναφέρεται στον Blancard το 1909 και ονομαζόταν ο πλάτανος του Μαυρογένη). Ο πλάτανος αυτός με περίμετρο περίπου 7,50 μ υπάρχει και σήμερα στο Βαμβακόπουλο. Μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη (1770) για περισσότερη ασφάλεια ο Εμμ. Μαυρογένης, ανέβηκε στους Λάκκους όπου παντρεύτηκε (ΒLANCARD, Β σελ. 706) κόρη Μάντακα και έκανε 3 παιδιά τους Ιωάννη, Αντώνη και Σταμάτη (οι οποίοι είχαν και το παράνομα Μπίμπος γι αυτό και ονομάζονται Μπιμπιανά η συνοικία των Λάκκων, που ήταν τα σπίτια τους, ακόμη και σήμερα).
Ο Σταμάτης είχε 12 γιους (Οι θρυλικοί γιοι του Μπιμποσταμάτη -ΨΙΛΑΚΗΣ Γ σελ. 191 ). Υπάρχει μάλιστα και σχετικό άσμα:

Προβάλετε φωνάξετε στσοι Λάκκους και στ Ορθούνι
ναρθούν του Λαπαθέν οι γιοι και του Μπιμποσταμάτη
κι ένα λαγό ετόπωσαν στου Κάτω Δρυ τον πόρο
και μη θαρούν πως ειν λαγός και πρεμαζώνουν σκύλους
μα πού χει άρματα ας βαστά κι απου δεν έχει ας βρίστει.

Ο Εμμανουήλ Μαυρογένης είχε 32 εγγόνια και περί τα 200 δισέγγονα. Τα πιο πολλά από αυτά άλλαξαν επώνυμα για να ξεχωρίζουν ποιοι και από ποιόν προέρχονται. Εκτιμάται ότι οι απόγονοι των Μαυρογένη της Κρήτης, σήμερα ανέρχονται σε 15.000 !!!
Ετσι από αυτούς προήλθαν τα επώνυμα (ΨΙΛΑΚΗΣ, Γ σελ. 191) Μανιάδες, Τζοτζόληδες, Καψάληδες, Βέλανοι, , Μανωλάρηδες, Ξηράδες, Σαρρήδες, Κοκκινιανοί, Κοντέντοι, Κοκκαλάδες, Μιχελέτοι, Μαλινδρέτοι, Δρακουλέδες, Γιαννακοί, Παρασκιανοί, Μαρακιανοί, Παττακοί, Μανωλέδες Αννέζηδες, Μπιλάληδες, Μαρούληδες, Καντήδες, Γεωργιακοί και αρκετοί άλλοι (ΣΚΟΥΛΑΣ σελ. 27, 28 και BLANCARD σελ. 706 Β). Ολοι αυτοί λοιπόν είναι απόγονοι του Εμμ. Μαυρογένη από την Πάρο.
Ο Ιωάννης Μαυρογένης γιος του Εμμανουήλ από την Πάρο, είχε κατά τα γραφόμενα του Αχιλ. Σκουλά (ΛΑΚΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΚΚΙΩΤΕΣ) τρεις γιους και μια κόρη τους Σταμάτη, Εμμανουήλ, Στυλιανό και Κυριακή.
Από στοιχεία που βρήκα στο βιβλίο του Μ. Κουρμούλη ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ και που αναφέρεται, κάπως μυθιστορηματικά στην οικογένεια Μαυρογένη, απόγονος της οποίας ήταν και αυτός προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τον Ιωάννη Μαυρογένη, τον πρώτο γιο του Εμμ. Μαυρογένη από την Βαμβακού.
Ετσι λύθηκε και η απορία, πως ο Ιωάννης Μαυρογένης είχε μόνο τέσσερα παιδιά ενώ τα άλλα δυο αδέλφια του είχαν περισσότερα από δέκα ο καθένας.
Όπως προκύπτει λοιπόν από το παραπάνω βιβλίο (σελ. 178), ο Γιάννης ή Τζαννής Μαυρογένης έφυγε από την Κρήτη και πήγε στη Μυτιλήνη για να κρυφτεί γιατί είχε σκοτώσει ένα Τούρκο προκειμένου να σώσει από βέβαιο θάνατο ένα συγχωριανό του.
Στη Μυτιλήνη φιλοξενήθηκε στο σπίτι του γιατρού Κονδύλη που είχε παντρευτεί τη Μαρία Μαυρογένη κόρη του αδελφού του πατέρα του Στέφανου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μυτιλήνη ο τοπικός αγάς, ένας έκφυλος γέρος, έστειλε μήνυμα στον Κονδύλη ότι την ίδια μέρα έπρεπε να στείλει την όμορφη κόρη του Ζαμπία για το χαρέμι του. Η άρνηση θα αποτελούσε προσβολή στον αγά με σοβαρές συνέπειες για όλη την οικογένεια.
Στη συζήτηση απάνω ζητήθηκε η γνώμη του παπά Λευτέρη ο οποίος για να σώσει τη Ζαμπία πρότεινε τη μόνη λύση.
Η μόνη λύση ήταν να βρεθεί παντρεμένη η Ζαμπία ώστε να μη μπορεί να πάει στο χαρέμι του αγά. Και που θα βρούμε το γαμπρό τώρα παπά Λευτέρη αντέτεινε στεναχωρημένος ο Κονδύλης. Νατον ο γαμπρός είπε ο παπά Λευτέρης και έδειξε το Γιάννη Μαυρογένη. Ο Γιάννης εξήγησε ότι ήταν παντρεμένος και συγγενής της Ζαμπίας και ο γάμος αυτός θα αποτελούσε μεγάλη αμαρτία. Ο παπά Λευτέρης είπε το κρίμα απάνω μου, θα την παντρευτείς για να τη σώσομε και θα δούμε μετά .
Ετσι έγινε ο γάμος και η Ζαμπία γλίτωσε από τον αγά. Ο αγάς άμα έμαθε τη σκευωρία έγινε έξω φρενών, αλλά επειδή οι Μαυρογένη είχαν μεγάλη δύναμη στο σουλτάνο το θέμα δεν είχε συνέχεια.
Από το βιβλίο του Κουρμούλη, ο οποίος ήταν τρισέγγονο του Ιωάννη Μαυρογένη, προκύπτει ότι μετά το γάμο του με τη Ζαμπία ο Γιάννης Μαυρογένης πήγε στη Σμύρνη όπου με συστατική επιστολή του θείου του Στέφανου προσλήφθηκε σαν δραγουμάνος (1804-1816) στον Βεζύρη Κιαπίτογλου.
Μετά την εκτέλεση από το σουλτάνο του Κιαπίτογλου ο Μαυρογένης έφυγε και πήγε στη Ρουμανία.
Ο Γιάννης Μαυρογένης απόκτησε με τη Ζαμπετώ Κονδύλη δέκα παιδιά τους, Εμμανουήλ, Γεώργιο, Απόστολο, Κυριάκο, Δημήτρη, Ελένη, Νικόλαο, Κωνσταντίνο, Μαριγώ και Μιχάλη.
Ο Απόστολος γεννήθηκε το 1798 και πέθανε στην Αθήνα το 1904 σε ηλικία 106 χρόνων. Εμενε στην οδό Αραχώβης 10 στην Αθήνα. Σπούδασε γιατρός και υπηρέτησε σαν στρατιωτικός γιατρός υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μιλούσε Γαλλικά, Ιταλικά Τούρκικα και Αραβικά, πολύ σπάνιο για την εποχή εκείνη. Υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα της εποχής και ως εκ τούτου συχνά βρισκόταν στα ανάκτορα του Οθωνα σαν προσκεκλημένος. Ο Οθωνας και ο διάδοχος Γεώργιος του απένειμαν πολλά μετάλλια και παράσημα. Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε την Αναστασία Μπλεζάκη με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά τους Νέστορα και Αλκιβιάδη.και σε δεύτερο γάμο την Κωνσταντίνα Γκεζελάκη.
Το γιατρό Απόστολο Μαυρογένη αναφέρουν και ο Blancard και ο συγγραφέας της Ιστορίας της Κρήτης Ψιλάκης (τον γνώρισε προσωπικά ΨΙΛΑΚΗΣ, Γ σελ. 39 ).


Ο Σταμάτης Ιωάννου Μαυρογένης (1786 - ) είχε παιδιά τους Ιωάννη, Εμμανουήλ ( 1808 - 1884) αρχηγό της επαναστάσεως 1858, Αντώνη, Δημήτρη και Στυλιανό οι οποίοι μετώκοισαν σε πεδινά χωριά, των Χανίων, όπως το Συρίλι, ο Σταλός ο Γαλατάς, τα Ζυμπραγού και σε άλλα χωριά, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ακόμη

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας. Ο. Προπάππους. Έφυγε. Από λακους. Χανιων. Άγνωστο πότε. Είχε ένα. Αδελφό. Μιχάλη αδελφές. Τον ίδιο. Έλεγαν. Στυλιανό. Είχε 8παιδια. Βρέθηκε στη. Γέργερη. Ηράκλειο. Είχε. Παντρευτεί. Την. Ελένη. Φραγκιαδάκη. αδελφή. Του. Γιατρού. Και υπουργού. Τότε .Παρακαλώ. Ψάχνω. Λεπτομέρειες. Αν. Υπαρχει. Κάτι. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή